De uitslagen van de verkiezingen zijn bekend. Onze volksvertegenwoordigers voor de komende vier jaar zijn gekozen. Zij gaan samenwerken met de partijen waar je keuze niet op is gevallen. Krijgen zij het voor elkaar om ieders belangrijkste wensen succesvol te verdedigen? En hoe houd je controle in een bestuurlijk kippenhok?

Het is nu aan de gekozen partijen om zo snel mogelijk een zo goed mogelijke coalitie te vormen. Ik ben zeer geïnteresseerd hoe ze dit voor elkaar gaan krijgen. De belangen zijn tegenwoordig meer divers. Het aantal partijen is daardoor toegenomen. Men moet vanaf nu samen de gemeenten besturen. Besluiten nemen en samenwerken met 10 verschillende fracties verdeeld over 17 zetels… onmogelijk zonder strategisch te balanceren tussen de diverse stakeholders.

Ik merkte al tijdens de gevoerde debatten dat de partijen het niet snel met elkaar eens gaan worden. Het eens worden kan alleen met respect voor elkaars mening en inzicht in elkaars drijfveren. Bij een dermate verdeeldheid in het bestuur is een éénmalige heisessie na de formatie met ‘wie is het?’ niet meer afdoende. Daarnaast is de noodzaak ontstaan om het strategisch balanceren tussen de verschillende stakeholders een continu proces te laten zijn.

Stel een neutrale ‘verbinder’ aan om strategisch te schaken tussen de fracties, met oog voor de onderlinge mens-mens relatie. En leer zo elkaars drijfveren kennen. Weet hoe ze elkaar kunnen versterken om tot optimaal resultaat te komen: helemaal stakeholdermanagement.

Eet geen paaseieren op Goede Vrijdag, zorg eerst voor een stabiel bestuur de komende periode!

Download hier hoe je d.m.v. onze methode inzicht krijgt in het creëren van een stabiel college.

 

Stuur een reactie

Raoul Rijntjes

Raoul Rijntjes

directeur

06- 41 189 098