Het is misschien een beetje gedurfd om over de coronacrisis te schrijven. Voor veel mensen is het een moeilijk en confronterend onderwerp. Maar vaktechnisch is dit voor mij ook een hele interessante periode. Dus ik wil me er toch aan wagen.
Niet eerder zaten wij in een dergelijke situatie. Een situatie waarin iedereen uit het niets wordt aangewezen op bepaalde eigenschappen zoals aanpassingsvermogen, veerkracht en creativiteit. Eigenschappen die bepaalde mensen nu eenmaal van nature meer hebben dan andere mensen. De coronacrisis leert ons dat mensen anders reageren op verandering. Het leert ons ook hoe we met mensen om moeten gaan in een veranderende situatie.
Omgaan met verandering
Dit is ook precies waar ik mij in mijn vak mee bezighoud: veranderingsprocessen. Wanneer ik morgen iemand moet helpen bij een procesoptimalisatie heb ik nu een hele makkelijke vraag die ik kan stellen: hoe vind jij deze coronatijd en wat doet het met je? Dit geeft mij veel waardevolle input over hoe iemand in elkaar zit en hoe ik hem of haar mee kan krijgen in een verandering.
Thuiswerken: lastig of bevrijdend?
Alleen al wanneer je kijkt naar het thuiswerken, zie je hele interessante dingen gebeuren. Er zijn mensen die het heerlijk vinden om hun eigen gang te kunnen gaan en hun eigen tijd in te delen. Zij halen er zelfs inspiratie uit. Maar er zijn ook mensen die het hier moeilijk mee hebben, die de sociale factor missen en hierdoor niet meer gemotiveerd zijn. Kijk je in het kader van thuiswerken naar leidinggeven dan gebeuren er weer hele interessante dingen op het gebied van aansturen, loslaten en vertrouwen.
Het lichtpuntje in de coronacrisis
Het mooie is dat door de coronacrisis deze interessante tegenstellingen in mensen opeens aan het licht komen. De één ziet verandering als bedreiging en de ander ziet het als een kans. Voor de coronacrisis waren deze tegenstellingen natuurlijk ook aanwezig, maar had je het misschien niet echt door. Hoe goed kende je eigenlijk de ander en hoe goed ken je jezelf? Voor mijn werk is dit heel boeiend. Bij RPR zijn wij erg gericht op de mens. In onze organisatie, maar ook in de organisaties die wij helpen met veranderingsprocessen. Deze crisis geeft mij nog meer inzicht in hoe iemand is en hoe ik iemand kan helpen in zijn veranderingsproces. In mijn optiek is dit het lichtpuntje in de coronacrisis. Het is een crisis, maar dat wil niet zeggen dat ik er niets positiefs kan uithalen.
Wat neem je mee en wat niet?
En dit brengt mij meteen op het belangrijkste aspect van verandering. Het is belangrijk om de positieve dingen te blijven zien en in beweging te blijven. Het is een heftige periode, maar het geeft absoluut ook meerwaarde. Zo worden we nu aangesproken op ons tempo. Het tempo gaat omhoog, we worden geacht sneller te acteren en we worden geacht sneller te schakelen. Ik wil niet zeggen dat het goed of slecht is, maar het is wat er nu gebeurt. Probeer hiervan te leren.
Tegelijkertijd wordt er veel gevergd van onze creativiteit. Out of the box denken is nu een vereiste omdat ‘normaal’ nu eenmaal niet meer kan. Je ziet dat mensen veel creatiever blijken dan dat zij dachten te zijn. We leren flexibel te zijn: misschien leer je door het thuiswerken dat je je medewerkers veel beter los kunt laten omdat ze dan beter tot hun recht komen. Deze tijd geeft ons zo veel nieuwe inzichten. Wellicht wil je wel helemaal niet meer terug naar hoe het vroeger was. Interessant is dan: wat neem je mee en wat niet?
Blijf in beweging
Kortom, wat leert ons deze moeilijke periode? Probeer de positiviteit te blijven zien en stel je open voor verandering. Niet elke verandering is per definitie negatief. Probeer mee te bewegen. Dat hoeft niet altijd 2 meter vooruit te zijn, dat kan ook 2 centimeter vooruit zijn. Maar, blijf in beweging.
Edwin Zeeman
Stakeholdermanager
06-12 977 925