Jochem, consultant gebiedsontwikkeling

In 2022 gaan we regelmatig een collega van RPR aan je voorstellen. Aan de hand van een aantal vragen nemen we je mee met de werkzaamheden van onze collega’s, de projecten waar ze werken en waarom ze voor RPR gekozen hebben. Collega Jochem (30) zorgt voor de aftrap! Lees je mee?

Jochem is consultant gebiedsontwikkeling en werkt voor meerdere projecten. Zijn huidige projecten zijn:

  • De Kleine Betuwe in Haastrecht
  • Cartesius in Utrecht 
  • Treebord Brug in Bodegraven-Reeuwijk

Jochem wil je ons eens meenemen naar een reguliere werkdag? Hoe ziet jouw agenda er op dinsdag uit?
Op dinsdag werk ik als civieltechnisch procesbegeleider. Om de projectontwikkeling van de grond te krijgen werk ik op verschillende thema’s. De ontwikkeling bevindt zich in de voorbereidende fase. Binnen het openbaar gebied stuur ik de civiele processen aan: processen over de waterhuishouding, kabels en leidingen, rioleringen en flora & fauna.

Mijn uitdaging zit in de combinatie van al deze thema’s. Er is sprake van  compensatie voor leefgebied, verleggen van kabels en leidingen, een behoorlijke sanering en compensatie van de gedempte watergangen. Omdat al deze inhoudelijke onderwerpen effect kunnen hebben op de ontwikkeling is het belangrijk dat dit in een vroeg stadium wordt onderzocht. De ochtend bestaat dus vooral uit veel bellen, afspraken maken en mailen.

En daarna? Zit je werkdag er dan op?
“Na alle ochtendafspraken stap ik in de auto richting Utrecht, richting Cartesius. Bij Cartesius zijn mijn werkzaamheden ook gericht op het tijdig aansturen van processen. Hieronder valt ook de archeologie van dit project. Dat betekent dat we met de gemeente Utrecht kijken naar goedkeuring van een algemeen plan waarin archeologische vondsten worden beschermd. Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog horen daar trouwens ook bij. Een gedeelte zal goed onderzocht moeten worden en daar moeten we rekening mee houden. Dan ben ik dus aan het bellen om archeologie en explosieven op elkaar af te stemmen. Ook hier dus samengevat; Wie doet wat wanneer en met welk capaciteitsvraagstuk.

Aan het einde van de dag heb ik nog een klein uurtje overleg via Teams met Raoul Rijntjes, directeur bij RPR . Samen sparren en overleggen we over het project in Bodegraven. Het is een leuk project met strategische stappen. Zo kijken we samen of we zinvol op weg zijn en waar we de aanpak nog kunnen versterken of verbeteren.”

Nog een paar korte vragen om de dag af te sluiten. Wat maakt het werken bij RPR aantrekkelijk?
“RPR is een platte organisatie waar ieders welzijn heel erg belangrijk is. En dat voel je ook gewoon. Er heerst een gevoel van open naar elkaar zijn. Je kunt gerust zeggen wat je ervan vindt. Het is gewoon een hele fijne omgeving, met een goede sfeer om in te werken”. 

Waar krijg je energie van?
“Gelukkig geen moeilijke vraag. Ik krijg volop de ruimte en ik word gestimuleerd om ook mee te denken binnen het bedrijf om te verbeteren en te experimenteren. Zo zit ik in het kernteam Doorontwikkeling en ben ik bezig met ZelfOndernemendeTeams. Dat vind ik erg leuk om te doen en daar krijg ik energie van.”

Wat is jouw drijfveer om het bij RPR te gaan maken?
“Het werk wat ik doe vind ik leuk, de ontwikkelingsmogelijkheden en de doorgroeimogelijkheden zijn gigantisch. Je hebt de private kant en de publieke kant. Beide sectoren hebben andersoortige projecten en dus ook andere uitdagingen. Dit en het kunnen meedenken met het bedrijf, de leuke collega’s, met elkaar kennis delen vanuit de onderwerpen die je interessant vindt en de RPR Academy, de weg naar ZelfOndernemendeTeams en je vrijheid. En natuurlijk de arbeidsvoorwaarden, die zijn gewoon goed.”

Nu echt de laatste vraag! Hoe zie jij jezelf over vijf jaar?
“We hebben een zoontje van acht maanden. De balans blijven vinden in alle dagelijkse dingen vind ik belangrijk. Qua werk hoop ik dat ik over vijf jaar nog meer ervaring en kennis heb opgedaan en dat ik een aantal mediation klussen op mijn projectenlijst kan afvinken. Ik vind het fijn om mensen blij te maken door het aandragen van oplossingen om hen verder op weg te helpen. Dat lijkt me erg leuk.”

Echt RPR. Voel je dat zelf ook zo?
“Bij de banen die ik tot nu toe heb gehad dacht ik; hoe lang ga ik dit volhouden? En wat gaat mijn volgende stap zijn. Nu denk ik alleen aan de volgende stap binnen RPR omdat ik me gewoon niet voor kan stellen dat ik een andere organisatie leer kennen die leuker is dan hier!” 

9 + 14 =