In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van wielervereniging Talent Cycling. Deze wielervereniging begeleidt mensen om topsporter te worden. Ik ben altijd weer onder de indruk van de inspanning en het doorzettingsvermogen van de topsporters in de dop. Het is een lange weg, maar als je eenmaal topsporter bent, dan heb je jezelf ook bewezen en heb je een bepaald niveau bereikt waar niet veel mensen aan kunnen tippen.

Dit doet mij soms denken aan gebiedsontwikkelaars. ‘Ben je nu ook in het weekend met je werk bezig?’, hoor ik je zeggen. Dat klopt, maar dit zorgt wel voor een interessante vergelijking. De beste ontwikkelaars in Nederland zijn de topsporters in de league die gebiedsontwikkeling heet. Alleen moeten zij zichzelf keer op keer van voren af aan bewijzen. Dat moet toch anders kunnen.

 

Gebiedsontwikkelaars als topsporters

Er is in Nederland een hoge woningnood, er moet veel en snel gebouwd worden. De overheid of initiatiefnemers van gebiedsontwikkelingen schrijven tenders uit waar ontwikkelaars zich op kunnen inschrijven. Zo’n tenderprocedure duurt vaak lang. Wat er vervolgens gebeurt, is dat de top-ontwikkelaars alles uit de kast halen om de opdracht binnen te halen. De kosten bij de ontwikkelaars zijn hoog; er wordt een stedenbouwkundige ingeschakeld, een architect, marketingmateriaal ontwikkeld, pr-films gemaakt. Het resultaat is dat er gewoon vijf goede plannen liggen waarvan er vier worden ‘weggegooid’.

Je bent dus maanden verder, maar weet eigenlijk van tevoren al dat er vijf goede plannen komen, omdat je nu eenmaal met de vijf beste spelers uit de poule bezig bent. Waarom moeten deze vijf topspelers zich telkens opnieuw bewijzen? Je zou toch zeggen dat zij na al die jaren hun sporen wel verdiend hebben.

 

Laat je sterspelers niet op de bank zitten

Een idee: wat als de overheid per gemeente/provincie de opdrachten verdeelt voor, laten we zeggen, het komende jaar. De partijen die zich bewezen hebben, en dus topsporter zijn, mogen in dit gebied de opdrachten uitvoeren. Je kunt hiermee de snelheid maken die op dit moment nodig is in Nederland. Waarom niet samenwerken in plaats van tegen elkaar op blijven boksen? We weten bovendien allemaal wat er gebeurt als een voetballer voor een bepaalde periode bij een bepaalde club speelt. Je raakt op elkaar ingespeeld en de samenwerking verloopt steeds soepeler. Naast snelheid ga je ook in de langdurige samenwerkingen voordeel behalen. Dus: laat je sterspelers niet op de bank zitten, maar ga met z’n allen het veld op.

 

Wel blijven trainen

Begrijp me niet verkeerd: ook topsporters moeten blijven trainen. Je wilt nu eenmaal niet dat zij achterover gaan leunen. Een jury zou kunnen blijven evalueren en meetbaar maken of de topsporter nog tot de top behoort. Uiteraard moet er ook ruimte blijven voor de kleinere ontwikkelaars en nieuwkomers. Je zou in de kleinere projecten alles zo kunnen behouden zoals het nu gaat, maar in de grote gebieden de regels wat kunnen aanpassen. Met name omdat de nood nu zo hoog is. Nood mag geen wetten breken dus dit betekent  creatief kijken hoe dit inpasbaar is en aan de slag met oplossingen hiervoor.

 

Wat mij betreft is het simpel. We roepen al jaren dat we een gigantisch woningtekort hebben. De overheid vindt dat het nú moet gebeuren, de woningcorporaties zijn er nú klaar voor en de klanten zijn er ook. Ik zeg, laten we er samen een mooie champions league van maken. Zie ik je op het veld?
Ed den Outer

Ed den Outer

Stakeholdermanager / managing partner

06-22 812 737